Знаете ли защо Michelin прави този Citroen с 10 гуми?

Знаете ли защо Michelin прави този Citroen с 10 гуми?

Ако си мислите, че да притежавате Mercedes G-Klasse 6×6 е готино, защото има шест гуми, то собственикът на единствения в света Citroen с десет гуми трябва да се гордее още повече. Всъщност зад интересния проект не стои човек, а световноизвестната компания за производство на гуми – Michelin, а целта на проекта е доста интересна и странна по днешните стандарти.

Возилото е преправено през миналия век, а единствената му цел, всъщност е да тества гуми за камиони при високи скорости. Освен видимите десет гуми, зад предните седалки е скрита още една 11-та гума за камион. Въпреки, че днес този начин за провеждане на изпитания изглежда странен, то през изминалия век това е било интересна иновация с която само Michelin може да се похвали.

Благодарение на два 5.7-литрови бензинови двигателя от Corvette, Citroen-ът може да развие близо 180км/ч, за да тества големите гуми. Въртящият момент от единия двигател се предава към гумите благодарение на оси от Peugeot 504, докато другият двигател се използва за задвижване на 11-тото колело. Инженерите са преработили предните оси, като и двете от тях са завиващи, а за целта на изпитанията са поставени два 105-литрови резервоара.

Източник: Факти БГ

Изкуствен Интелект Технологии