Знаете ли кой е най-популярния спортен автомобил в света?

Знаете ли кой е най-популярния спортен автомобил в света?

Едно интересно проучване, базиращо се на статистиките на продажбите на автомобили по целия свят, ни показва, че Ford Mustang отново е най-популярната спортна кола в света. След резултатите от 2021 година, моделът S550 изпреварва по продажби всички останали спортни коли. Информацията е на Ford, позовавайки се на доклад на аналитичната компания S&P Global Mobility.

За една година Ford е продадал около 70 000 Mustang-а по целия свят. Основният пазар през 2021 г. са Съединените щати, на които се падат 76% от продажбите. Значителни скокове в търсенето се наблюдават и в три други държави: 54.3% в Нова Зеландия, 37.3% в Бразилия и 16.6% в Южна Корея.

През първото тримесечие на 2022 година обаче интересът към Mustang в САЩ спадна с 19 процента до 13 986 продадени копия. Въпреки това той все още изпреварва другите преки конкуренти, като Dodge Challenger е на втора позиция с 11 124 продадени коли, а Chevrolet Camaro е трети, избран 6 710 американци.

Тази година трябва да бъде последната за шестото поколение Mustang. От 2023 г. той ще бъде заменен от версия с индекс S650, която, както потвърдиха от Ford, ще получи V8 двигател. Вероятно този мотор ще бъде част от хибриден силов тракт. Компанията заяви, че се опитва да направи двигателя „по-зелен“, което ясно ни намеква за предстоящото електрифициране.

Източник: Факти БГ

Авто