Японски санкции ограничават вноса на употребявани премиум автомобили в Русия

Японски санкции ограничават вноса на употребявани премиум автомобили в Русия

Забраната на японското правителство за внос на премиум японски автомобили от Япония в Русия ще засегне не само язиатските премиум марки Lexus и Infinity, но ще се отрази и на вноса на скъпи европейски и американски марки.

Според Дайсуке Изима, експерт в Teikoku Databank в Япония, употребявани автомобили от немски марки, включително Audi, BMW и Mercedes, също ще станат по-недостъпни за руснаците, предвид новите японски санкции.

Припомняме, че японското правителство забрани вноса на луксозни артикули в Русия на 5 април 2022 г. Списъкът включва автомобили на стойност над 6 милиона йени (47 450 долара) и мотоциклети на стойност над 600 000 йени (4 750 долара).

Според японския експерт това решение се е отразило добре на вътрешния пазар на употребявани превозни средства, тъй като е довело до по-ниски цени на колите с пробег в Япония.

През 2021 година износът от Япония за Русия възлиза на 862.4 милиарда йени (6.82 милиарда долара). Автомобилите и камионите представляват 40% от тази сума, възлизайки на 357.5 милиарда йени (2,83 милиарда долара).

Източник: Факти БГ

Авто