Устойчива на земетресение стена

Японски инженери изграждат устойчива на земетресение карирана блокова стена

Земетресенията са едно от изпитанията, пред които ни поставя нашата планета. Този фактор е още по-значим за островните държави и тези, които са в близост до разлом. Здравото строителство не винаги се оказва достатъчно.

Строителните инженери често се сблъскват с трудната задача да осигурят достатъчно светлина и вентилация в сградите, като същевременно поддържат естетиката на дизайна и структурната цялост. Ако добавим и устойчивостта на конструкцията, тя се превръща в доста голямо предизвикателство.

Инженери от Япония се надяват да решат тази главоблъсканица с прост, но креативен дизайн на карирани блокове.

Интересно хрумване

След като демонстрираха своята изобретателност в рециклирането на благородни метали, инженерите в Япония добавиха още един плюс за своя сметка с новия патент за устойчива на земетресение блокова стена.

Проектантите Kengo Kuma and Associates бяха натоварени със задачата за изобретяване на сграда за детска градина. Те се обединиха с Лабораторията за структурно планиране в Kozo Keikaku Engineering Inc. Последната се е заела с изграждане на мъдро бъдеще.

В полза на околната среда

Екипът използва кръстосано ламинирана дървесина (CLT), която е наслоена като шперплат, но с много по-дебели компоненти. За разлика от конвенционалната конструкция на основата на бетон, която има главен принос за въглеродните емисии, CLT се счита за възобновяем ресурс и не води до въглеродни емисии по време на производството. През 2019 г. инженери в Норвегия построиха висок 85,4 метра сграда, използвайки този материал.

Тук обаче вместо блок от панели, дизайнерите се стремят децата да получат възможно повече светлина и свеж въздух, докато прекарват времето си в дървената архитектура. Те иновират с „chimatsu“. Това е японски дизайн на шахматна дъска, където топлината на дървото може да се усети, но вентилацията и осветлението вътре в конструкцията не са компрометирани.

За да укрепят създадената конструкцията и да я направят устойчива на земетресения, екипът използва стоманени плочи и щифтове. Инженерите допълнително проверяват строежа, като провеждат обширни механични тестове. Оказва се, че сградатаа предлага нужната сигурност при евентуално земетресение, като не лишава обитателите от светлина.

Екипът очаква одобрение на патента и се стреми да вдъхнови повече инженери да изграждат структури, които са устойчиви и красиви.

The post Устойчива на земетресение стена appeared first on Smart News.

Японски инженери изграждат устойчива на земетресение карирана блокова стена Земетресенията са едно от изпитанията, пред които ни поставя нашата планета. Този фактор е още по-значим за островните държави и тези, които са в близост до разлом. Здравото строителство не винаги се оказва достатъчно. Строителните инженери често се сблъскват с трудната задача да осигурят достатъчно светлина
The post Устойчива на земетресение стена appeared first on Smart News. Източник: Read More

Игри