Toyota се сля с Tesla

Toyota се сля с Tesla

Подразделението на Toyota Motor, Woven Planet, се присъедини към Tesla в опитите си да разработи технология за самостоятелно шофиране без скъпи сензори като вече използваните лидари.

Представители на Woven Planet заявиха пред Reuters, че компанията планира да използва евтини камери за събиране на данни и ефективно да обучава своя система за автономно шофиране. По този начин ще се помогне за намаляване на разходите и подобряване на технологията.

Събирането на разнообразни данни за шофиране с помощта на огромен парк от превозни средства е от решаващо значение за разработването на надеждна система за самоуправляващи се автомобили и точно поради тази причина от Tesla са се съгласили да работят с японците

Tesla ще разчита на камери за събиране на данни от повече от 1 милион превозни средства на пътя, за да разработи своя собствена автоматизирана технология за шофиране. Този нов подход е коренно различен от опитите на Alphabet, Waymo и други фирми, разработващи системи за автономно управление, които се опитаха да добавят скъпи лидари към малък брой превозни средства.

„Нуждаем се от много данни, защото не е достатъчно просто да разполагаме с малко количество данни, които могат да бъдат събрани от малък парк от много скъпи автономни превозни средства“, казва Майкъл Бениш, вицепрезидент по инженерство в Woven Planet.

„Напротив, ние се опитваме да покажем, че можем да разкрием предимството, което Toyota и големият производител на електромобили биха имали, а именно достъп до огромно количество данни, но с много по-ниска точност“, добавя Бениш, бивш инженерен директор в Lyft. , който Toyota привлече миналата година.

Woven Planet използва камери, които са с 90% по-евтини от сензорите, които се използват от други фирми, разработващи автономно шофиране от пето ниво. Тези евтини камери могат лесно да бъдат инсталирани в огромен брой автомобили.

Още в началния стадий на това сътрудничество се доказва, че използването на повечето данни от евтини камери е увеличило производителността на системата до ниво, подобно на това, когато системата е била обучена единствено от данните на скъпите лидари.

Toyota обаче все още ще използва няколко сензора, като лидари и радари за роботизираните си таксита и други автономни превозни средства, тъй като това в момента изглежда най-добрият и безопасен подход към развитието на роботиката в автомобила.

„Но след немного години е възможно технологията от типа на камерата да успее да настигне и изпревари някои от по-модерните сензори“, казва инженерът. „Въпросът може да е повече за това кога и колко време ще отнеме, за да се достигне абсолютното ниво на сигурност и надеждност. Не вярвам, че все още знаем това.“

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск каза, че тази година тяхната технология може да постигне пълна автономия с камерите. на Мъск обаче не може да се вярва, имайки предвид доста от досегашните му гръмки обещания, които в крайна сметка не се изпълняват.

Източник: Факти БГ

Авто