Токио през 2050 година

Sony предвижда хората да живеят в плаващи шушулки

Изменението на климата, в следствие на което наблюдаваме топене на ледниковите води, намаляване на ледената покривка и термично разширение на затоплящата се морска вода, води до повишаване на морското равнище. Това представлява голяма заплаха за човешката цивилизация. Средното глобално морско ниво се е повишило с около 21–24 см. от 1880 година насам и продължава да се покачва с тревожна скорост.

Нов проект, наречен „Един ден, 2050“ на Sony, предвижда какво ще бъде бъдещето и как хората ще живеят в Токио през 2050 г. Идеята се осъществява с прототипи на Sci-Fi в сътрудничество с писатели на научна фантастика.

Уникален прототип

Компанията е кръстила проекта с ключовите думи „2050“, „Токио“ и „романтика“. Те определят общата тематика на идеята. Дизайнерите на Sony и писателите на научна фантастика проведоха семинари, за да изследват живота, местообитанията, сетивата и благополучието през 2050 година. Творческите им усилия доведоха до поредица от прототипи на дизайна и кратки научно-фантастични истории. Всеки дизайнерски проект представя идея за услуга или продукт, който е подходящ за въпросната тема.

Елегантно решение на ужасяваща възможност

Хабитатът включва номадски общности базирани в морето. Представяйки си живота в не толкова далечно бъдеще, крайбрежните градове са заменени с плаващи жилища, в които са настанени бежанци засегнати от изменението на климата. Те са загубили домовете си поради покачване на морското равнище. Без суша, върху която да живеят, хората трябва да се преместят в морски домове, които се носят през океана, търсейки препитание и възможност за безопасно убежище.

Новите домове

Според Sony, плаващите шушулки имат двойна структура, която би останала стабилна дори по време на буря. Външната част е проектирана да разбива входящите вълни, за да намали треперенето, а вътрешността е мястото, където ще бъдат жилищните зони.

Просторните шушулки имат три нива за живеене както над, така и под водата. И трите са свързани със стълби. Тъй като това е концептуален проект, удобствата на шушулките не са подробни, но можем да си представим, че вероятно ще бъдат подобни на интериора на бункерите от антиутопичните филми.

За придвижване във водата тези футуристични жилища използват водни струи. В допълнение към батериите, разположени в долната част на модулите и автономните енергийни резервоари. Те са оборудвани с панели на покривите за лесно генериране на слънчева енергия. Нещо повече, ще пречистват водата с филтри и помпи, докато плуват през океана.

Водни градове

Когато две или повече шушулки се срещнат, те могат да образуват структура, подобна на кошер и може би дори цял морски град. Така ще се поддържат една друга поради специфичните си форми. Когато са свързани, те ще могат да прехвърлят енергия от един енергиен резервоар към друг по всяко време през деня, образувайки енергийна система. И всичко това без достъп до сушата.

The post Токио през 2050 година appeared first on Smart News.

Sony предвижда хората да живеят в плаващи шушулки Изменението на климата, в следствие на което наблюдаваме топене на ледниковите води, намаляване на ледената покривка и термично разширение на затоплящата се морска вода, води до повишаване на морското равнище. Това представлява голяма заплаха за човешката цивилизация. Средното глобално морско ниво се е повишило с около 21–24
The post Токио през 2050 година appeared first on Smart News. Източник: Read More

Игри