Тествахме най-универсалното BMW… или пък не съвсем?

Тествахме най-универсалното BMW… или пък не съвсем?

Пазарът на нови автомобили в момента е препълнен с всякакви предложения, които да удовлетворят всеки вкус, независимо от това какво точно иска човек. Въпреки това, да намериш кола, която да пасне на всичките ти нужди е трудно и почти винаги трябва да се направи компромис с нещо. В днешния тест ще ви представим един автомобил, който според нас пасва на всеки, независимо дали той е младеж, който търси готина кола, за да се покаже пред приятели, семейство, което току-що се е увеличило с един член или пък някой който просто търси нова кола, за да се вози комфортно. В днешния тест ще ви представим обновеното BMW X3 с 3.0-литров дизелов двигател.

Екстериор

Третото поколение BMW X3 се появи на пазара през 2017 година, a през изминалото лято „баварците“ представиха фейслифта, който да задържи модела още няколко години на пазара. Предната броня е с изцяло променен дизайн с по-резки и линейни форми, които в зависимост от изпълнението, което получите се отличават с различни отвори. „Бъбреците“ също следват тази тенденция и са с по-квадратна форма за разлика от овалните решетки при екземплярите преди фейслифта. Фаровете също са нови със специфични дневни светлини и възможност за ъпгрейд до такива с лазерна функция и обсег до 650 метра. Серийно моделът пристига с LED светлини, а опционални са матричните LED фарове.

Другата новост, която издава фейслифта на Х3 са стоповете, които получават интересна 3D графика, благодарение на издадена част в тях. Отново при М изпълненията получавате задна броня с по-ясно обособен дифузьор и големи накрайници на ауспусите, които освен, че ни изненадаха с това, че са истински, също така ни изненадаха и с диаметъра на тръбата, която влиза в тях. Няма как да не отбележим и Frozen Deep Gray цвета с който беше оборудвана нашата кола, който е опционален, но според нас стои много добре на конкретния автомобил.

Интериор

Единствената по-видима промяна в интериора е при дисплеите, като този на централната конзола е заменен с изцяло нов по-голям 12.3-инчов екран, докато този пред водача ни е познат от други модели на BMW с типичните за марката графики. Отново в зависимост от желанията на клиента, колата може да бъде поръчана с различни декорации по таблото, различен волан и седалки. При тестовата кола седалките и воланът бяха част от М пакета с по-спортна насоченост, което не повлиява на комфорта при шофиране, а дори предлага много добра странична опора и разбира се, по-добра визия.

Материалите, типично за BMW са на високо ниво, а мястото в салона е достатъчно, както отпред за водача и пътника до него, така и на задните седалки. При определени компромиси с мястото за рамената и краката, на втория ред седалки дори могат да стоят и трима човека. Багажника е с обем от 550 литра, което за феновете на статистиката е идентично с това при преките конкуренти от Mercedes и Audi.

Двигател и ходови характеристики

Може би универсалността с която започнахме в началото се дължи както на порасналото на размери Х3, което вече е по-голямо от първото Х5, така и на двигателя, който тествахме ние. Това е 3.0-литровя дизелов шестак с 286 конски сили и максимален въртящ момент от 650 нютон метра. Той е подпомаган от 48-волтова хибридна система, която честно да си признаем помага единствено на европейските власти да допуснат продажбата на колата на територията на ЕС. Трансмисията е добре познатата разработка на ZF с осем предавки, която се слави с перфектно поведение при всякакви условия и надеждност при предишните поколения. Тук също не изневерява на стила си.

В гамата на X3 може да открием всичко от 2.0-литров дизелов двигател със задно задвижване до 3.0-литров бензинов агрегат с 510 конски сили при чистокръвните М модели. Ние, обаче, ще се спрем на 3.0-литровият дизел с 286 конски сили, който тествахме и който поне според нас е златната среда при Х3. В комбинация с различните режими на шофиране – Eco, Comfort и Sport, които променят чувствителността на педала на газта, волана, окачването и дори звука в интериора, X3 може да задоволи различните вкусове.

Ще пропуснем Eco режима, който сам по себе си говори за своята функция и буквално „убива“ поведението на колата до такава степен, че да се чудите защо изобщо има отделен бутон за него и ще разгледаме подробно Comfort и Sport режима.

В режим Sport, колата втърдява окачването, прави педала на газта по-чувствителен, подсилва звука от ауспуха, който се чува от колоните, втърдява волана и променя графиките на дисплея в червен цвят. Също така имате възможността да поставите скоростната кутия в спортен режим, където двигателят бива „изцеждан“ до червените зони на оборотомера, където дизеловият мотор всъщност не дава най-доброто от себе си. Честно да си признаем смяната на предавките в нормален режим дава по-добро усещане за ускорение, тъй като държи двигателят в работните му обороти и създава усещане за непрекъсната мощност.

Като заговорихме за ускорение, то отнема 5.7 секунди от 0 до 100км/ч, което макар и да не е най-бързото в класа, все пак е много добро за „джип“, който тежи почти 2 тона. Всъщност това не е единственият параметър по който този „джип“ не се чувства тежък. Типично за BMW, колата се представя много добре в завои и при спортен режим на окачването се накланя минимално.

Режимът Comfort е този в който прекарахме най-много време. Поведението на колата е напълно подходящо за ежедневно шофиране, независимо дали се намирате в града или извън него. Педалът на газта е точно толкова отзивчив, че да ускори бързо, но плавно и да впрегне в сила всичкия въртящ момент при изненадващ кикдаун. Окачването е перфектно за нашите пътища, а в комбинацията с широките 19-ки, кросоувърът стъпва добре на пътя и не се плаши от неравностите на всеки метър.

Цена

Стигаме и до мястото, където Х3 поставя под голям въпрос дали е подходящата кола за всеки, а именно цената. Базово X3 sDrive 18d с 2.0-литров дизелов двигател и задно задвижване ще ви струва минимум 91 100 лева., докато екземпляр като този който тествахме ние започва от 112 600 лева, а с добавянето на различни екстри и „глезотии“, то тази цена може да нарасне сериозно. Ако заложите на някой от по-големите бензинови или дизелови двигатели, то лесно може да се разделите с над 150 хиляди лева.

Източник: Факти БГ

Авто