Руският министър на отбраната премина през Червения площад с… кабриолет Aurus

Руският министър на отбраната премина през Червения площад с… кабриолет Aurus

Всяка година на тази дата ви разказваме интересни подробности за автомобилите, с които главнокомандващия парада, поздравява руската войска. Доскоро обаче тези коли бяха доста морално остарели, но продължаващи да имат за цел да покажат на какво е способна съветската инженерна мисъл. А това бяха ЗиЛ-ове и по-конкретно ЗиЛ-41041 АМГ. Истината обаче е друга. Тези коли всъщност не бяха нищо повече от видоизменен американски пикап GMC Sierra и дори не бяха ЗиЛ-ове.

Вътрешнозаводският индекс на автомобила бе ГАЗ СП-45. Старите автомобили бяха произведени от компанията Атлант-Дельта, която е част от групата ГАЗ, но каросериите бяха от ЗиЛ. Сега на ход е новата разработка на руската гордост (дейно участие в която имат инженерите от Porsche). Става дума за проекта „Кортеж“ и по-конкретно за кабрио версията на представителната кола Aurus.

На 9 май 2022 г. руският министър на отбраната Сергей Шойгу премина по Червения площад именно с новия кабриолет Aurus за трети пореден път. Автомобилът замени гореспоменатите кабриолетите ЗиЛ, които бяха използвани повече от 25 години. Кабриолетът Aurus е изграден на унифицираната модулна платформа на FSUE NAMI . Оборудван е с 4.4-литров V8 бензинов турбо двигател с мощност 600 к.с. и с електродвигател.

Парадният кабриолет има допълнителен парапет и стойка с микрофони за усилване на гласа на командира на парада. Но най-важното от техническа гледна точка тази година е, че кабриото има специален „параден“ режим на движение, при който скоростта на автомобила е изкуствено ограничена до 20 км/ч, а работата на окачването и трансмисията става възможно най-мека за най-плавното движение по паветата на Червения площад.

Източник: Факти БГ

Авто