Още два кросоувъра на старо с много надеждни автоматици

Още два кросоувъра на старо с много надеждни автоматици

Автоматичната скоростна кутия е вторият най-скъп агрегат след двигателя. Ето защо, когато избирате автомобил, трябва да обърнете внимание на неговия двигателен ресурс. Ремонтът на автоматична скоростна кутия също не е евтин и се извършва само в сервизите. И точно поради тази причина трябва да знаете коя трансмисия е надеждна и коя не е. Сега ви показваме два кросоувъра, които са популярни на родния пазар за употребявани автомобили и които се характеризират с надеждни и дълговечни автоматични скоростни кутии.

Nissan X-Trail


Шестстепенната автоматична трансмисия Jatco JF613E е разработена през 2006 г. Агрегатът се инсталира на Nissan X-Trail и на Renault Koleos, оборудвани с дизелови двигатели с работен обем от два литра. Автоматичната трансмисия Jatco се отличава с много висока надеждност.

Самите детайли на тази трансмисия са изключително качествено направени, но агресивният стил на шофиране и дългото стоене в задръствания през лятото водят до факта, че маслото губи свойствата си. След това може да настъпи бързо износване на трансмисията. При работа в натоварен режим се препоръчва смяна на маслото и филтъра на всеки две години. Такъв сервизен интервал е с около 60 000 км по-малък от фабричните препоръки, но това дава шанс на уреда да издържи пробег от над 300 000 километра. След това ще са необходими планирани ремонти и смяна на някои части.

Volkswagen Tiguan


След финализиране на автоматичната 09G трансмисия, Volkswagen получи и подобрена шестстепенна автоматична скоростна кутия 09M. Новата трансмисия се оказа много надеждна. Тя се инсталира на автомобили със задвижване на всички колела с двигатели до 3.5 литра. Въпреки многото модификации с различни маркировки, този агрегат е произведен от японската компания Aisin по поръчка на концерна Volkswagen и е с вътрешнозаводски индекс TF-62SN.

Теоретичният ресурс за 09M е над 250 000 километра. В мрежата ще срещнете и недоволни клиенти от тази трансмисия, но пробег от над 200 000 е обичаен за тази трансмисия, като дори (в повечето случаи) не се срещат и незначителни повреди. Изглежда, че кутията е в състояние да измине 300-400 хиляди км. Уредът наистина е в състояние да издържи такова движение, но не и в натоварена градска работа.

Слабото място на трансмисията 09M е топлообменникът. Тъй като износващите се компоненти на частите на кутията пускат различни отлагания в маслото, клетките му се запушват. В случай на ремонт се препоръчва смяна на топлообменника. Освен това не бива да пестите от висококачествено масло.

За съжаление времето на четиристепенните автоматични трансмисии, които изкарваха по половин милион километра безвъзвратно си отива. За съвременните автоматични трансмисии се счита за приемлив пробег от 180 – 200 000 км, а след това следва основен основен ремонт на агрегата. Както е добре известно, интересни екземпляри можете да откриете ТУК

Източник: Факти БГ

Авто