Нова марка автомобили: запознайте се с Indi и с тяхната първа кола

Нова марка автомобили: запознайте се с Indi и с тяхната първа кола

Интересното е, че компанията Independent Electric Vehicles е основана още през 2017 година, но тя представи първата си кола едва на автомобилното изложение в Ню Йорк през 2022-а. Новата марка планира да започне да произвежда автомобили много скоро. От компанията обещават, че електрическата кола, наречена One EV, ще дойде при първите купувачи още през 2023 г. (а поръчки вече се приемат). В Европа моделът също ще се появи, но, както заявяват от марката: „малко по-късно“.

Все още обаче не е ясно къде Indi EV ще произвежда колите си – за пълноценно серийно производство е необходима голяма фабрика. Има малко информация и за самия автомобил: например, дори на официалния уебсайт на Indi EV не можете да намерите данни за размерите на One EV. Но, очевидно, дължината на автомобила ще бъде около 4.8 м, тоест ще се конкурира с Tesla Model Y. Но от друга страна, компанията вече обяви, че One EV ще се предлага в две версии.

Базовата ще бъде Indi One EV Standard, едномоторен кросоувър със задно предаване, който ще е с мощност 278 к.с. Тази кола ще ускорява от от 0 до 100 км/ч за 6,7 секунди. Ще има батерия с капацитет 75 kWh, достатъчни за автономен пробег от 370 км. Моделът Indi One Premium ще получи два двигателя, които ще са със системна мощност 474 ​​к.с., система за задвижване на всички колела и 95 kWh батерия, която трябва да е достатъчна за 480 км пробег. До 100 км/ч такъв автомобил ще ускорява за 4.2 секунди.

Освен това Premium версията трябва да разполага с някакъв „особено мощен компютър“, наречен Vehicle Integrated Computer (VIC), благодарение на който ще се осигури постоянен достъп до интернет, видео стрийминг, автопилот и т.н. „Вярваме, че в бъдеще възможностите на електрическите превозни средства ще се измерват с процесорна мощност, отколкото с мощност на двигателя“, каза главният дизайнер Андре Хъдсън. Между другото, цените вече са обявени. Indi One EV Standard ще струва $45 000, а премиум версията с два двигателя – 63 800 долара.

Източник: Факти БГ

Авто