НАСА показа снимки на катастрофиралия кораб на Марс

НАСА показа снимки на катастрофиралия кораб на Марс

На 19 април 2022 г., годишнината от първия си полет, хеликоптерът Ingenuity Mars на НАСА посети и направи снимки на мястото за задържане и удар с парашут, които помогнаха за пренасянето му и марсохода Perseverance на Червената планета.

Когато космическият кораб навлиза в атмосферата на Марс с хиперзвукова скорост на 18 февруари 2021 г., той е защитен от полимерен топлинен щит и специална аерокосмическа обвивка.

Атмосферата забавя скоростта му до свръхзвукова, а най-големият парашут, изпращан някога на Марс, се разгръща , за да го забави още повече. „Люлката“ с ракетно задвижване надвисва над марсианската повърхност и спуска марсохода към повърхността, след което отлита на безопасно разстояние и се разбива.

Наскоро камерите на Perseverance забелязаха парашута и аероплана, лежащи върху марсианския пясък. Мисията по заснемането на отломките е подпомогната от първия хеликоптер, изпращан някога на друга планета – Ingenuity.

На 19 април в 11:37 ч. марсианско време на Ingenuity е наредено да лети до парашута и аероплана. За 159 секунди полет той се издига на височина от 8 м и преодолява 192 м до мястото, на което се намират останките от космическия кораб.

Движейки се по предварително планиран маршрут, Ingenuity обикаля останките, прави 10 снимки и след това се връща към определеното място за кацане. Така общото време на полет на Ingenuity е 49 минути.

Източник: Факти БГ

Изкуствен Интелект Технологии