Квантовата технология помага на Hyundai да подобри автопилота си

Квантовата технология помага на Hyundai да подобри автопилота си

Hyundai Motor Company продължава активно да си сътрудничи с IonQ, световен лидер в квантовите изчисления. Партньорите обявиха стартирането на нов проект, който ще използва квантово машинно обучение за класификация на изображения и 3D разпознаване на обекти.

Разпознаването на различни обекти се планира да се използва за допълнително подобряване на технологията за автономно шофиране на Hyundai . Машинното обучение на квантовите компютри е много по-точно и огромните набори от данни се обработват много по-бързо, отколкото на конвенционалните компютри.

Hyundai и IonQ за първи път обявиха партньорството си по-рано тази година. Тогава целта беше да се използват квантови компютри за подобряване на производителността и безопасността на литиевите батерии за електрически превозни средства.

В момента квантовите компютри IonQ се използват за класифициране на 43 разновидности на пътните знаци. След това и двете компании ще използват данните за машинно обучение на IonQ в специалната тестова среда на Hyundai , където експертите ще пресъздадат множество сценарии за шофиране в реалния свят.

Партньорите ще си сътрудничат по този проект за разработване на квантови подходи за идентифициране на 3D обекти. На първо място ще бъде разширена идентификационната база на пътните знаци и освен това там ще бъдат включени допълнителни обекти: пешеходци, велосипедисти и т.н.

В допълнение, използването на най-новия квантов компютър IonQ Aria може да осигури по-ефективна обработка на данни, като същевременно намали разходите. IonQ Aria е най-мощният квантов компютър на пазара днес с 20 алгоритмични кубита.

Източник: Факти БГ

Изкуствен Интелект Технологии