Квантова комуникация между градовете

Квантова комуникация между градовете

И така, китайските разработчици отново са с едни гърди напред. Те успяха да създадат най-дългата сигурна квантова връзка . Всъщност дължината ѝ достига 102 км. Предишният показател бе само 18 км. Вярно е, че скоростта на предаване е изключително ниска – само 0.54 бита в секунда. Това обаче е напълно достатъчно за криптиране на текстови съобщения и дори телефонни разговори на разстояние до 30 км.

Защо се нуждаем от квантово защитена директна връзка? В основата си тази система кодира сигналите, за да защити съобщението. Основните постулати на квантовата физика ни казват, че квантите са взаимосвързани и следователно, променяйки единия от тях, ще променим и другия. Следователно хакването става невъзможно. На теория частиците остават свързани дори в различни галактики. Следователно, що се отнася до Земята, комуникацията може да обхване дори различни континенти.

Между другото, същата група учени постави и предишния рекорд за оптично влакно. В резултат на това системата толерира много по-голяма загуба на канал, което прави невъзможно декодирането на криптирани съобщения. Това от своя страна им позволи да удължат влакното от 18.3 км до рекордните 102.2 км. „Експериментът показва, че директната квантово безопасна комуникация между градовете чрез влакно е възможна с помощта на съвременните технологии“, пише екипът в списание Nature.

Източник: Факти БГ

Изкуствен Интелект Технологии