Китайците купуват дела на Renault в АвтоВАЗ

Китайците купуват дела на Renault в АвтоВАЗ

Делът на френския концерн Renault в АвтоВАЗ може да бъде изкупен от един от китайските автомобилни производители, съобщи агенция ТАСС в нощта на 23 април, позовавайки се на собствен източник в руските правителствени агенции. Кой автомобилен производител от КНР обаче се интересува от АвтоВАЗ не се уточнява.

Вечерта на 22 април Газета.ру публикува статия, в която се посочва, че Renault започва да предприема реални стъпки, за да продаде дела си в АвтоВАЗ – по-специално, според изданието, през май всички чуждестранни топ мениджъри ще бъдат отзовани от Толиати и от Москва.

Изданието отбелязва, че държавната корпорация Ростех или друга структура, свързана с Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация, може да стане купувач на дела на Renault.

В момента Renault притежава руския автомобилен гигант съвместно с Ростех чрез Lada Auto Holding. Акциите са разделени в съотношение 67.6 / 32.4% в полза на французите. Активите на Renault в Русия се оценяват на 2.2 милиарда евро.

Русия е вторият по големина пазар за продажби на Renault след родната Франция. В момента няма официални коментари от двете страни, но, както вече споменахме, усилено се говори за китайски холдинг, най-вероятно държавен, който ще изкупи акциите на Renault в АвтоВАЗ.

Източник: Факти БГ

Авто