Как оръдието Green Launch доставя товар до орбитата на Земята за 10 минути (ВИДЕО)

Как оръдието Green Launch доставя товар до орбитата на Земята за 10 минути (ВИДЕО)

Тъй като космическите ракети са скъпи, вредни за околната среда и понякога просто експлодират при изстрелване или полет, човечеството търси по-ефективни алтернативи. В допълнение към „кинетичния пистолет“ SpinLaunch, сега се появи и друг вариант – огромен газов пистолет, нарече Green Launch.

Главният изпълнителен директор д-р Джон У. Хънтър преди 30 години ръководи проекта за изследване на супер голяма надморска височина (SHARP) в Ливърморската национална лаборатория, където разработваха най-голямата и най-мощната „водородна импулсна пускова установка“ в света.

Всъщност това е дълга тръба, пълна с водород с добавка на хелий и кислород. Газовете служат като алтернатива на барута или други пиротехнически заряди, ускорявайки полезния товар до огромни скорости. През 1992 г. е постигнат 9 Мах на 122 мм монтаж. Компанията твърди, че решението се мащабира много по-добре от това, предложено от SpinLaunch.

За да извеждат полезни товари в орбита, изстреляните снаряди трябва да имат допълнителна степен с ракетен двигател, който осигурява възможност за маневриране в космоса за влизане в желаната орбита.

Green Launch смята, че цената на изстрелванията ще бъде минимална, или доста по-ниска от цената за изстрелване на товар със сравнима маса по традиционния начин. Освен това, липсата на първи етап в ракетите ще предпази природата от вредни въздействия, тъй като изгарянето на водород в самото оръжие не оставя никакви емисии, освен вода.

А операторите на съзвездия от спътници ще могат да ги изстрелват един по един, което ще избегне риска от загуба на няколкостотин обекта наведнъж в случай на неуспешно изстрелване на ракета.

Можете да стартирате процедурата на всеки 60 минути. С други думи, възможно е да се изстрелват обекти в космоса в ниска околоземна орбита с височина 300-1000 км за по-малко от два часа, а самият снаряд ще достигне целта си след изстрел само за 10 минути.

Компанията вече е изградила тестово съоръжение с височина 16,5 м и вече го тества в Аризона в края на миналата година, постигайки скорости над 3 Маха и изпращайки снаряд в стратосферата. Тази година компанията възнамерява да осигури на обекта скорост, достатъчна за преодоляване на т.нар. „Линии на Карман“ – височина 100 км, на която лежи границата с космоса.

Сред партньорите и клиентите са Калифорнийският университет в Сан Диего и Харвард, спонсор е Националната научна фондация на САЩ. Проектът е и в състояние да предостави ценни данни на климатолозите, като вземе атмосферни проби от височина 30-100 км – тук е твърде високо за балони и твърде ниско за спътници, а конвенционалните ракети могат да замърсят пробите със собствените си отработени газове .

Източник: Факти БГ

Изкуствен Интелект Технологии