Как джаджа на Apple се използва за кражби на коли

Как джаджа на Apple се използва за кражби на коли

Когато закачите „ябълковият“ тракер AirTag на ключовете от автомобила си, местоположението им може да се види на картата (което означава, че по този начин можете да проследявате не само ключовете, но и приятели и роднини).

Не е изненадващо, че използването на тази джаджа бързо влезе в употреба на автокрадците и любители на лесните пари. Крадците използват AirTag основно за кражба на скъпи коли. „Маякът“ на Apple се поставя под капачката на резервоара или се лепи на дъното на колата, след което крадците трябва само да проследят къде и как се съхранява набелязаната жертва.

Освен това тракерът доста точно информира кога собственикът спи (или отсъства за дълго време – например е във фитнес залата или пазарува). Затова не е изненадващо, че този вид кражби бързо набра популярност, но засега – само в чужбина.

Има обаче едно спасение от този вид кражби и то е, собственикът на автомобила да притежава iPhone. AirTag официално има защита срещу наблюдение. Ако собственикът на автомобила използва смартфон iPhone, устройството определено ще предупреди, че движенията му може да са видими за непознати. Но очевидно дори и ситуацията да е такава, често тези известия остават без внимание…

Източник: Факти БГ

Авто