Как да се грижим за кожения салон на автомобила?

Как да се грижим за кожения салон на автомобила?

В днешно време, що се касае до автомобилите, едва ли ще изненадате някого с кожен салон. Но с облицовката от естествена кожа все още се парадира, като това се случва дори и с представители на по-нискобюджетните автомобилни сегменти. Но въпреки целия си престиж, материалът изисква редовна и компетентна грижа. Особено през пролетта – времето на „пролетното почистване“. Кожата е специален материал, казват експертите, и затова изисква специални грижи. Не става само със сапун и вода

Кремове, аерозоли, пасти

В помощ идват специални химични (и не само) съединения, чийто избор е разнообразен на пазара в последните десетилетия. Оттук и актуалният въпрос: как да изберем правилния препарат за почистване на една или друга тапицерия на автомобила?

Продуктите за грижа за кожата имат много специфично предназначение и различно изпълнение. Основните производители на тези продукти са предимно чуждестранни фирми. Няма да назоваваме имена, за да не правим безплатна реклама, но, както разбирате, те са добре известни.

Интересуващите ни съставки се предлагат както под формата на кремове и аерозоли, така и под формата на специални пасти. Можем да обозначим, например, почистващите препарати от различни марки под общото наименувание Leather Cleaner, които ефективно облагородяват както естествените, така и синтетичните кожи. Те се нанасят върху повърхността и, прониквайки в текстурата на кожата, я омекотяват, като едновременно с това премахват съществуващите замърсявания.

Алтернатива се явява универсален спрей – пяна за винил и кожа. Според мнозина той не по-малко успешно се бори с почистването на седалките от мръсотия. Общото наименование на такива „лекарства“ е Leather Spray. Кога е най-добре да ги използвате? На първо място, когато е необходимо да се изчисти коженото покритие от стари петна. Практиката на употреба показва, че пяната изсъхва бързо и трябва само да се изчетка от седалката с мека четка.

Тези почистващи препарати обаче, като правило изпълняват задачата да възстановят предишния вид на кожата. В същото време те не могат надеждно да я защитят в бъдеще. Ето защо след почистване на интериора е препоръчително да вземете балсам за кожа и да третирате всички повърхности с него. За тези цели можете да използвате специални кремове. По правило такива композиции имат обозначението Leather Cream.

Някои представители на този сегмент съдържат в състава си ланолин и полиращ восък. Ефектът от този „грим“ се вижда с просто око: кожата придобива оригиналния си блясък, не изсъхва и не се напуква. В същото време се почиства лесно и придобива способността да отблъсква влагата.

Не бързаме, правим всичко внимателно

При работата се препоръчва използването на парцал (салфетка) и четка с меки косми. Последната точка е много важна: изисква се особено внимателно боравене по отношение на кожата, за да не я надраскате. Както се казва, максимална нежност и, най-важното, отделете време. Избърсвайки с кръгови движения, е необходимо да премахнете праха не само от равните повърхности, но и от гънките.

Преди да използвате химически почистващ препарат, препоръчително е да го тествате, да кажем, на място, което не е забележимо. За това е достатъчно малко количество от него. След като се уверите, че почистващото средство работи безопасно, може да се използва върху желаната повърхност на кожата, като внимателно се нанася по целия периметър. Идеята е да се гарантира, че няма да има обезцветяване на кожения салон.

Работата с четка с меки косми трябва да бъде същата като с парцала – с кръгови движения, без силен натиск. При работа с перфорирана кожа трябва да се внимава изключително много – основното е да не запушвате перфорациите с мръсотия или прах.

След почистване на кожените кресла, те ще трябва да бъдат третирани с балсам – това, както вече отбелязахме по-горе, ще ги направи меки и еластични. За да направите това, по-добре е да използвате висококачествен препарат, който не съдържа восък или силикон – тези съставки могат да увредят кожата или да променят цвета ѝ. За това също е по-добре да тествате препарата предварително.

Препоръчително е да не използвате прекалено голямо количество от въпросните почистващи и предпазващи средства – пренасищането с химия не е добре за кожената тапицерия. Обемът на „лекарството“ трябва да бъде такъв, че да проникне през кожата и да се остави да действа толкова дълго, колкото изисква ръководството за употреба. И не работете на пряка слънчева светлина – кожата не я харесва.

След всички операции избърсваме седалките за последен път – те вече трябва да са лъскави и меки. Експертите изчисляват, че кожените седалки се нуждаят от повторно почистване и кондициониране на всеки 3-6 месеца, в зависимост от нивото на излагане на слънчева светлина, както и колко често пътуват пътниците, включително неспокойни деца и домашни любимци.

Резюме

Няма смисъл да имате красива кола с луксозни кожени седалки, ако не сте готови да се грижите за тях. По същия начин, по който надрасканата боя на каросерията намалява стойността на вашия автомобил, изтърканите и рядко обслужвани кожени седалки могат да направят интериора на вашия автомобил да изглежда по-малко естетически издържан и желан.

Източник: Факти БГ

Изкуствен Интелект Технологии