Как да проверите климатика, когато купувате употребявана кола

Как да проверите климатика, когато купувате употребявана кола

Но ако всичко е ясно с новите автомобили – техните климатични системи са тествани от автомобилния производител и ще работят правилно за дълго време, тогава какво да кажем за употребяваните автомобили? В крайна сметка не всички собственици на автомобили се грижат еднакво за своите превозни средства. Поради това съществува риск да се сблъскате с автомобил с частично неработещ климатичен контрол. Как може да се провери това?

Факт е, че ако климатикът работи, това изобщо не означава, че го прави правилно. Следователно той трябва да се организира пълноценна проверка, за да се уверим, че работи. Първият признак, когато нещо не е наред, е липсата на щракване под капака, когато натиснете бутона за включване на климатичната система при минималната зададена температура. Ако не чуете щракване при топъл двигател, тогава има голяма вероятност компресорът на климатика да не работи.

Освен това с компресора се включват и допълнителни вентилатори, осигуряващи по-ефективно охлаждане на радиатора на климатичната система . Така че, когато избирате новата си употребявана кола, ушите ви трябва да са нащрек.

Ако вече сте погледнали под капака, не бързайте да го затваряте. Пипнете стоманената част на дебелата тръба, която идва от купето към компресора. Тя трябва да се охлади 5-10 секунди след включване на системата.

Ако като настроите температурата, която климатикът трябва да произвежда на минимум и не усещате студ от въздуховодите, то това е сигурен знак, че нещо не е наред. Проблемите могат да бъдат както банални – климатикът не е бил зареждан дълго време или радиаторът е запушен, така и по-сериозни, изискващи подмяна на елементи от климатичната система.

В бъдеще, ако искате да продължите да се наслаждавате на чист хладен въздух в автомобила си, извършвайте периодично поддръжка на климатика, почиствайте го, зареждайте го с фреон. И ще служи вярно не само на вас, но и на тези, на които впоследствие прехвърлите колата си.

Източник: Факти БГ

Изкуствен Интелект Технологии