Дизелите на Volkswagen, Audi и Skoda вече не се предлагат в Нидерландия

Дизелите на Volkswagen, Audi и Skoda вече не се предлагат в Нидерландия

Марките на Volkswagen спират да продават дизелови автомобили в Холандия: конфигурациите на Volkswagen, Audi, Skoda и Seat с модификации на двигателите TDI, изчезнаха от пазара, докато бензиновите, тези с АГУ, хибридните и електрическите версии остават. По този начин Холандия става първата европейска страна, която напълно изоставя дизеловите леки автомобили.

Факт е, че дизеловите автомобили на германския концерн не бяха много популярни сред холандците. Техническият директор на Volkswagen Матиас Рабе предупреди още през 2020 година, че компанията ще изостави дизеловите агрегати, но тогава ставаше дума само за компактни модели като Polo и Golf.

Тогава той обясни, че за да приведат малките двигатели с турбокомпресор в съответствие със стандартите Евро-7, на автомобилните производители ще са им нужни много инвестиции, което ще направи дизелите неоправдано скъпи.

Компанията планира да намали емисиите на въглероден диоксид с 40 процента до 2030 година, а до 2050-а напълно да се откаже от използването на традиционни двигатели с вътрешно горене – не само дизелови, но и бензинови.

Източник: Факти БГ

Изкуствен Интелект Технологии