Нов скоростен лост за най-продаваните „пежа“

Нов скоростен лост за най-продаваните „пежа“

Френските бестселъри Peugeot 208 и 2008, оборудвани с автоматична трансмисия получиха нов селектор на скоростната кутия. Става дума за модификациите на тези два модела, които разполагат с осемстепенната автоматична трансмисия EAT8, както и електрическите версии, обозначени с индексите e-208 и e-2008.

Всички те смениха стандартния лост с малък джойстик и разположени в редица бутони. Това решение, според производителя, се вписва значително по-добре в концепцията на i-Cockpit 3D, както и освобождава място на централната конзола, подобрявайки по този начин ергономията в салона.

На централната конзола на мястото на предишния джойстик е монтиран бутонен селектор с малък лост. Новият превключвател изглежда еднакво и при колите с ДВГ и при електромобилите, като разликата е в обозначението на бутоните. В зависимост от силовия тракт крайният бутон е маркиран с буквата „M“ или „B“.

В първия случай натискането му активира режима на ръчно превключване на предавките с помощта на кормилните лостчета, а във втория, който се отнася за електромобилите, ще бъде по-изразено регенеративно спиране на системата.

Новият превключвател изглежда по-ясен и опростен и не претоварва централната конзола. Различните видове обработка на селекторите заслужават специално внимание. Peugeot използва сатениран хром, лъскави черни наслагвания и карбонова вложка за опора на китката. Качеството на материалите е едно от най-добрите в сегмента.

Източник: Факти БГ

Авто