Да заредиш електромобил за девет (!) секунди: Възможно ли е това?

Да заредиш електромобил за девет (!) секунди: Възможно ли е това?

Нова технология, разработена от учени от Института за основни науки (IBS) в Южна Корея, може да увеличи скоростта на зареждане на електрически превозни средства (EV) с 200 пъти, което означава, че зареждането на батерията може да бъде дори по-бързо от зареждането с бензин.

Сега автомобилите се нуждаят средно от десет часа, за да заредят напълно от битова ел. мрежа или 20-40 минути с помощта на усъвършенствани бързи зарядни станции. Тъй като бавното време за зареждане е едно от основните предизвикателства при въвеждането на електрически превозни средства, южнокорейските изследователи се обръщат към квантовата физика.

Тяхната отправна точка е концепцията за квантова батерия, формулирана за първи път в проучване от 2012 г., което предполага, че квантовите ресурси могат да бъдат използвани за значително ускоряване на процеса на зареждане на батерия чрез колективно зареждане на всички клетки в батерията като цяло. А обикновените акумулаторни клетки се зареждат паралелно независимо една от друга, което забавя процеса.

Учените от IBS са открили, че наличието на глобална работа, когато всички клетки „говорят“ едновременно, е единственият основен фактор за предимството на квантовото зареждане, което води до квадратично мащабиране на скоростта на зареждане. Това означава, че с увеличаване на размера на квантовите батерии времето за зареждане става по-бързо. В числово изражение, използването на квантово зареждане на батерия от около 200 клетки ще намали времето за зареждане до около три минути у дома или девет секунди на бърза станция за зареждане.

Източник: Факти БГ

Авто