Continental пуска гуми от рециклирани пластмасови бутилки

Continental пуска гуми от рециклирани пластмасови бутилки

Continental е първият производител на гуми, който пуска серийно производство на рециклирани полиестерни влакна, получени от пластмасови бутилки, като прави това чрез нов процес.

Новият материал ще бъде използван първо в избрани размери за летните гуми PremiumContact 6 и EcoContact 6 на Continental, както и за гумата AllSeasonContact. Така стандартният полиестер бива напълно заместен. За един комплект стандартни гуми за пътнически автомобил се използва материалът от около 40 рециклирани бутилки от PET.

През септември 2021 г. Continental представи вътрешнофирмената технология ContiRe.Tex за пръв път. При нея се използват полиестерни влакна, получени от използвани бутилки от PET, без междинни стъпки на химическа обработка и без рециклиране по какъвто и да било друг начин.

Така технологията е много по-ефективна от други стандартни методи за преработка на бутилки във високоефективни полиестерни влакна. Бутилките, използвани за технологията, идват единствено от места без затворен цикъл на рециклиране. Като част от специален процес на рециклиране бутилките се сортират и почистват механично, след като бъдат отстранени капачките. След механично раздробяване PET се преработва в гранули и накрая в полиестерни влакна.

Първите гуми с рециклирани бутилки от PET вече са налични. Всички гуми с технологията ContiRe.Tex, които сега се произвеждат в предстоящата фаза на пускане на пазара, идват от завода за гуми на Continental в Лусадо, Португалия. Гумите с технологията ContiRe.Tex имат специално лого върху страничния борд („Съдържа рециклиран материал“).

Източник: Факти БГ

Изкуствен Интелект Технологии