Автомобилите Lada отново на конвейера (един е под въпрос)

Автомобилите Lada отново на конвейера (един е под въпрос)

Не е ясно точно как, дали предвид слуховете за китайска намеса в АвтоВАЗ, но руският автомобилен производител започва отново работа. Това ще се случи след Великденските празници, на 25 април. Тогава АвтоВАЗ ще излезе от 20-дневната корпоративна ваканция и производството ще бъде възобновено и на трите линии за сглобяване на автомобили в Толиати и в завода в Ижевск. Информацията е Телеграм, позовавайки се на свои източници в компанията.

Ресурсът уточнява, че АвтоВАЗ по време на престоя е „натрупал“ запас от електронни компоненти за всички модели Lada, с изключение на един – класическата Niva Legend. Следователно е логично да се предположи, че недостигът на такива модели като Granta, Vesta, Largus, XRAY и Niva Travel ще намалее и дилърите ще получат необходимите им наличности.

Според канала няма достатъчно ABS сензори за Niva Legend и това е причината култовият всъдеход да не се произвежда. На въпрос на потребители в Телеграм, каналът отговаря, че е невъзможно е да се използват тези компоненти от Niva Travel, защото те не са унифицирани.

Ще припомним, че от пролетта на 2021 г. автомобилният гигант изпитва проблеми с недостига на електронни компоненти поради глобалния недостиг на полупроводници. През март 2022 година ситуацията ескалира заради затягането на санкциите на САЩ и ЕС срещу Русия. В края на март губернаторът на Самарска област Дмитрий Азаров каза пред репортери, че АвтоВАЗ е успял да намери алтернативни доставчици от Азия.

Източник: Факти БГ

Изкуствен Интелект Технологии